EN

Az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában elutasította a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott indítványokat. (MTI)

Az Alkotmánybíróság tanácsa kedden elutasította a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény, valamint az NFA-ba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének megállapítására és visszamenőleges hatállyal történő megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést. (MTI)

Sulyok Tamás alkotmánybíró, az Alkotmánybíróság megválasztott elnöke leteszi esküjét az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. november 22-én. (MTI)

Az elnökké választott Sulyok Tamás alkotmánybíró, az Alkotmánybíróság eddigi elnökhelyettese a titkos szavazáson 137 igen és 1 nem szavazatot kapott. Az elnök megbízatása az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig, Sulyok Tamás esetében 2026-ig tart. (MTI)

Az Alkotmánybíróság jövő hétfőn kezdi tárgyalni a Quaestor csődjéhez kapcsolódó kárrendezési törvény ellen benyújtott több mint félszáz alkotmányjogi panaszt – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

Az Alkotmánybíróság jövő keddi teljes ülésének napirendjén szerepel Székely László ombudsmannak az uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványa – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

Az Alkotmánybíróság elutasította a választási gyűlésekkel kapcsolatban a Párbeszéd Magyarországért párt által benyújtott alkotmányjogi panaszt – derül ki az Alkotmánybíróság honlapjára kedden feltett határozatból. (MTI)

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvános határozathirdetést tart két, képmáshoz fűződő jogokkal kapcsolatos, illetve egy, a helyi földbizottságokkal kapcsolatos ügyben – olvasható a testület honlapján. (MTI)

Az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett határozatában alaptörvénybe ütközőnek minősítette és ezért megsemmisítette a büntetőeljárási törvény egyik, bűnügyi költségre vonatkozó rendelkezését. (MTI)

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosan kihirdetett határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését. (MTI)

Egy devizahiteles demonstrációsorozat kapcsán gyülekezési jogi kérdésekben benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében tart nyilvános határozathirdetést az Alkotmánybíróság kedden – közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI érdeklődésére.

Az Alkotmánybíróság kedden meghozott két határozata nem adott helyt a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványnak. Mindkét határozat olvasható az Alkotmánybíróság honlapján. (MTI)

Hétfői teljes ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság az ombudsman uniós kvótarendszerrel kapcsolatos beadványát, amelyben alkotmányértelmezést kért a menekültek tömeges áthelyezésének lehetőségét illetően – olvasható a testület honlapján csütörtökön közzétett napirendben. (MTI)

Keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni az Alkotmánybíróság a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott indítványokat – olvasható a testület honlapján csütörtökön délután közzétett napirendben. (MTI)

A betelepítési kvótáról szóló népszavazást elrendelő parlamenti határozat ellen érkezett indítvány az Alkotmánybírósághoz kedden. (MTI)

A kormány népszavazási kezdeményezésével kapcsolatos indítványokról az Alkotmánybíróság várhatóan még a július közepén kezdődő ítélkezési szünet előtt dönteni fog – mondta Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára hétfőn.
(MTI, 2016. május 16.)

Újabb két alkotmánybíró, Lenkovics Barnabás elnök és Lévay Miklós mandátuma jár le csütörtökön, így az Alaptörvény szerint 15 tagú testület 11 tagúra csökken, a testület működőképessége azonban fenntartható – mondta Bitskey Botond, a testület főtitkára az MTI-nek. (MTI)

Alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása – mondta ki az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban csütörtökön közzétett határozatával. (MTI)

Várhatóan csütörtökön dönt az Alkotmánybíróság Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról (MNB), valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvények módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára kedd este az MTI érdeklődésére. (MTI)

Várhatóan húsvét után születik meg az Alkotmánybíróság döntése Áder János indítványairól, amelyekben a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a Magyar Nemzeti Bankról, valamint a postai szolgáltatásokról szóló törvény módosításáról – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára az MTI-vel.

Az Alkotmánybíróság visszaható hatállyal megsemmisítette a Kúria egyik, adóügyekkel kapcsolatos közigazgatási jogegységi döntését, valamint elrendelte az annak alapján jogerősen lezárt büntetőeljárások felülvizsgálatát. Az Alkotmánybíróság honlapján szerdán közzétett határozat a jogegységi döntést alkalmazó egyik bíró indítványa nyomán született. (MTI)