EN

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogi segítségnyújtásról szóló törvénynek azt a rendelkezését, amely kizárta, hogy a rászorulók alkotmányjogi panasz-eljárásban jogi tanácsot, képviseletet kaphassanak – közölte a testület szerdán.

Egyértelmű szabályok rögzítik, hogy az alkotmánybírók nem vehetnek részt olyan ügy elbírálásában, amelyben valamilyen módon érintettek, így volt ez mindig Balsai István esetében is – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára kedden az MTI-vel.

Az államfő választási eljárással kapcsolatos alkotmánybírósági indítványában a megjelölt hat rendelkezés vizsgálata és alaptörvény-ellenességének megállapítása mellett azt is kéri, hogy az azokkal szoros tartalmi összefüggésben álló más rendelkezésekre is terjedjen ki a testület eljárása – mondta Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára pénteken az MTI érdeklődésére.

Mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon kihívást jelent az egyes hatalmi ágak önállóságának értelmezése és védelmezése – jelentette ki szerdán Washingtonban az MTI-nek nyilatkozva Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, aki Stumpf István alkotmánybíró társaságában egy, a konzervatív Federalist Society által amerikai és európai bírók számára rendezett munkatalálkozón vett részt.

Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke nyilatkozott a Népszabadságnak az Alkotmánybíróság múlt heti döntéséről, mely megsemmisítette a szabálysértési törvénynek a hajléktalanokra vonatozó rendelkezését, valamint azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak közösségellenes magatartások meghatározására

A rendőrség és a közterületek felügyeletét ellátó szervek nem váltak eszköztelenné azokkal a – sok esetben a hajléktalansággal összekapcsolódó – szabálysértésekkel szemben, amelyek zavarják az embereket, vagyis sértik a közrendet – közölte Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára szerda este az MTI megkeresésére.

Hosszú távon gátolja az Alaptörvény funkciójának érvényesülését, ha napi politikai érdekekből módosítanak rajta – jelentette ki Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke előadást tartott Sopronban, a Közép-európai Közjegyzői Kollokviumon, a közjegyzők alkotmányos helyzetéről, „A közjegyzők és a közhatalom” címmel.

Az alkotmánybírák hamarosan megkezdik azoknak a panaszoknak a tárgyalását, amelyeket rendőrök, tűzoltók nyújtottak be korhatár előtti nyugdíjazásuk szabályainak megváltozása miatt. Az Alkotmánybíróság idén végzett munkájáról nyilatkozva Bitskey Botond főtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta: a rendvédelmi szervezetek több mint 1500 hivatásos állományú dolgozója kereste meg a testületet. Megtudtuk, a köznevelési törvény szintén napirendre kerül, hiszen az alapvető jogok biztosa nem ért egyet azzal, hogy a gyerekeknek három éves koruktól mindenképpen óvodába kellene járniuk, s hét évesen csak akkor mehetnének iskolába, ha ezt az iskolaérettségi vizsgálat lehetővé tenné számukra.

A már elfogadott és beterjesztett újításokkal annyira más dimenzióba kerül a választási rendszer, ami indokolja az Alkotmánybíróság (AB) kontrollját – mondta a Magyar Hírlapnak Balsai István alkotmánybíró annak kapcsán, hogy a kormány előzetes normakontrollra küldené az új választási eljárási törvényt. Több mint két évtizedes politikusi múltjára alapozva Balsai nem tartja problémának, ha egy határozat kapcsán nem alakul ki konszenzus a testületben.

Paczolay Péter szerint az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelező érvényűek

Az Alkotmánybíróság a bírói nyugdíj ügyében minden korábbinál megosztottabb volt, és mára nem is tartható az elnökségem első két évében nyilvánvalóvá tett törekvésem, amely szerint a nagy horderejű ügyekben konszenzusos döntést kell hozni – nyilatkozta a Népszabadságnak Paczolay Péter. A testület elnöke szerint az új hatásköri szabályok okozta átmeneti fél év után igen intenzív munkára van szükség az ősszel az AB-n.

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma – mondta Paczolay Péter, a testület elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában csütörtökön a bírák nyugdíjazási szabályainak alkotmányellenességéről szóló Ab-határozat kapcsán.

Döntés születhet a bírák nyugdíjazásának ügyéről az Alkotmánybíróság (Ab) nyári szünet előtti utolsó, hétfői ülésén – közölte az MTI érdeklődésére a testület főtitkára.

Az Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter a testület jogköreinek idei változásáról is nyilatkozott a 180 percnek.

Paczolay Péter nyilatkozata az MTI-nek