EN

Mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon kihívást jelent az egyes hatalmi ágak önállóságának értelmezése és védelmezése – jelentette ki szerdán Washingtonban az MTI-nek nyilatkozva Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, aki Stumpf István alkotmánybíró társaságában egy, a konzervatív Federalist Society által amerikai és európai bírók számára rendezett munkatalálkozón vett részt.

Az Alkotmánybíróság elnöke kiemelte Antonin Scalia bírónak, az amerikai Legfelsőbb Bíróság tagjának azt a gondolatát, hogy az amerikai alkotmány legértékesebb eleme a hatalmi ágak elválasztására épülő hatalmi szerkezet. Scalia hangsúlyozta, hogy a Legfelsőbb Bíróság tagjaként ennek a védelmét tartja a legfontosabb feladatának, beleértve a bírói függetlenség megoltalmazását is.

„Magam is úgy gondolom, hogy ez a mi alaptörvényünk számára is egy üzenet – nyilatkozott Paczolay Péter – Hiszen a mi alaptörvényünk annyiban túl is megy az amerikai alkotmányon, hogy kifejezetten meg is fogalmazza a hatalommegosztás elvét, amíg az Egyesült Államokban ez az alkotmány struktúrájából és a benne foglalt szabályokból fakad.”

„Amit ők 230 éve után is még napi feladatnak tartanak, az számunkra egy alig néhány hónapos alaptörvény esetében még nagyobb kihívás, vagyis az, hogy körvonalazzuk, értelmezzük és megvédjük a hatalommegosztást, az egyes hatalmi ágak önállóságát és hatáskörét” – mondta az Alkotmánybíróság elnöke.

A washingtoni tanácskozás szervezője, a Federalist Society három évtizede alakult az Egyesült Államok vezető jogi fakultásain. Feladatának a szövetségi alkotmány eredeti értelmezésének a benne foglalt értékek védelmezését tartja. A vasárnaptól keddig tartott eszmecsere fő témái között szerepelt a bírói függetlenség, az alkotmányértelmezés lehetséges módjai közötti konfliktusok és az emberi jogok nemzetközi jogi védelme.

A magyarországi bírói függetlenséggel kapcsolatban szó esett azokról a reformokról, amelyek a rendszerváltozás óta a rendes bírói szervezetet érintették, beleértve az Alkotmánybíróságnak és az uniós bíróságnak az erre a vonatkozó határozatait.

„Úgy tűnik, hogy nemcsak Magyarországon, de Európa sok más országában is vannak az alkotmánybíróságnak olyan konfliktusai a törvényhozó vagy a végrehajtó hatalommal, amely közvetve vagy közvetlenül érinti a bírói függetlenség kérdését is” – nyilatkozott az Alkotmánybíróság elnöke.

A tanácskozás magyar részvevői arról is beszámoltak, hogy az új alaptörvény több szabályt is tartalmaz az alkotmányértelmezéssel kapcsolatban. Paczolay Péter elmondta, hogy a választói regisztrációnak az alaptörvényben való rögzítéséről nem esett szó.

A Federalist Society tanácskozásán európai részről francia, lengyel, olasz, grúz szlovén, román és magyar alkotmánybírók vettek részt, valamint az Európai Bíróság egy tagja. Az Egyesült Államokat több szövetségi fellebbviteli bíró és a Legfelsőbb Bíróság két tagja, Samuel A. Alito és Antonin Scalia reprezentálta.

A magyar Alkotmánybíróság két képviselője emellett külön találkozott Anthony Kennedyvel, az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy harmadik tagjával és szerdán részt vett egy, a konzervatív Cato Intézet által a magyar alaptörvényről rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Washington, 2012. november 21., szerda (MTI)