EN

Az Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter a testület jogköreinek idei változásáról is nyilatkozott a 180 percnek.

Megnyílt az út az egyéni jogsérelmek orvoslása előtt – mondta a Kossuth Rádióban Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a testület jogköreinek változása kapcsán. A testületi vezető a 180 percben azt is hangsúlyozta, az új szabályok továbbra is biztosítják, hogy a testület a törvényhozás kontrollja legyen.

Az Ab elnöke kifejtette: két évtizeden át bárki egyéni érintettség nélkül is kezdeményezhette a törvények alkotmányossági felülvizsgálatát, ezután erre csak a kormánynak, a törvényhozás egynegyedének és az ombudsmannak lesz lehetősége. Ugyanakkor a saját ügyében mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy az alapjogait sértő jogszabályok felülvizsgálatát kérje.

Az elnöknek a jövőben nagyobb ráhatása lesz az ügyek ütemezésére, ami hozzájárulhat a testületi munka hatékonyságának növeléséhez – tette hozzá az alkotmánybíróság elnöke.

Paczolay Péter azt is hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróság jogkörének 2010 novemberében történt csorbítását, amely során a pénzügyi kérdésekben megvonták a testülettől a vizsgálat lehetőségét, továbbra is elfogadhatatlannak tartja. Az Ab elnöke azt remélte, ezt a jogkört visszakapja a testület, ám az új alaptörvény megtartotta a korlátozást.

A magánnyugdíj-pénztárak kapcsán Paczolay Péter azt mondta, azok ügyét vizsgálhatja az Ab, abban az esetben, ha egyéni érdeksérelem történt, ezért a kérdés visszakerülhet az Ab elé. Az alkotmányossági vizsgálat kezdeményezésére vonatkozó szabályozás változása miatt 1600 ügyből 1200 megszűnt. Értesítették azonban a kezdeményezőket, hogy ha a benyújtott probléma esetében kimutatható az egyéni jogsérelem, akkor az ügyet ismét az Ab elé lehet terjeszteni.

Bezárult egy ajtó, de kinyílt egy kapu – tette hozzá Paczolay Péter annak kapcsán, hogy egyéni jogsérelem nélkül már nem lehet megtámadni bármely szabályt, ugyanakkor egyéni jogsérelem esetén az állampolgárrok nem csak alkotmányelenesnek vélt jogszabályok, hanem bírói döntések ellen is az Ab-hez fordulhatnak.