EN

Eger, 2013. május 15., szerda (MTI) – Kétharmados parlamenti többség mellett mind Romániában, mind Magyarországon határozottabb fellépésre van szüksége az Alkotmánybíróságnak az alkotmányosság érvényesülése érdekében – nyilatkozott Paczolay Péter, a magyar és Augustin Zegrean, a román Alkotmánybíróság elnöke az MTI-nek szerdán, miután meglátogatták az Egri Törvényszéket.

A román alkotmánybírósági delegáció élén Magyarországra látogató Augustin Zegrean azt mondta, a kétharmados parlamenti többség mellett „az Alkotmánybíróságra fontos szerep hárul azért, hogy nagyon határozottan és előremutatóan kordában tartsa a különböző politikai vágyakat”.

Közlése szerint országtól függetlenül mindig minden politikus azt szeretné, ha az alkotmánybíróságok „szelídek lennének”, és jóváhagynák bármilyen kezdeményezésüket.

Az Alkotmánybíróságnak viszont az alkotmányosság biztosítékaként kell működnie a társadalom fejlődése érdekében. Ennek a szerepnek mind a magyar, mind a román testület igyekszik megfelelni – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy mindkét országban nagy átalakulások zajlanak, és ebben a helyzetben a magyar és a román Alkotmánybíróságnak „élesen felmerülő” problémákra kellett választ adnia. Mindkét testület egyfajta döntőbírói szerepet játszik. Ennek a következménye, hogy mindkettőnek a működése felkeltette a nyugati sajtó és a politikusok figyelmét is.

“Mindketten az Európai Unió tagjai vagyunk, ezért mindenekfeletti a jogállamiság megőrzése” – mondta Augustin Zegrean.

Paczolay Péter úgy nyilatkozott, hogy kétharmados parlamenti többség esetén jóval határozottabban kell fellépniük amellett, hogy az alkotmányosság érvényesüljön és a parlament, a politika tiszteletben tartsa az alkotmánybíróságok döntéseit.

Úgy vélekedett, hogy mindkét Alkotmánybíróság mozgalmas éveket tudhat maga mögött, és különösen az elmúlt évben került a nemzetközi figyelem középpontjába a két testület, a többi között hatáskörváltozások és az új alaptörvény miatt.

Ebben a helyzetben igen sok tapasztalatot tudnak kicserélni a látogatás és tárgyalások során, amelyek egyébként a jó kapcsolatnak köszönhetően rendszeresek – tette hozzá.

Az elmúlt években jelentősen közeledett egymáshoz a változások nyomán a két bíróság hatásköre. Korábban ugyanis Románia a francia modellt követte, a magyar bíróság közjogi helyzete pedig a némethez volt hasonlítható – mondta Paczolay Péter.

Augustin Zegrean mellett a román delegáció tagja Iulia Motoc, Acsinte Gaspar, Mircea Minea és Puskás Valentin-Zoltán alkotmánybíró. A román Alkotmánybíróság tagjai az Egri Törvényszéken a magyar igazságügyi reformmal ismerkedtek.

MTI 2013. május 15., szerda