EN

Aktuális hírek, események

Az Alkotmánybíróság elutasította a „dudálós” tüntetések résztvevői által benyújtott alkotmányjogi panaszokat

2022. január 27.

Három ügyet tárgyalt az Alkotmánybíróság a médiában és a közvéleményben „dudálós” tüntetésként elhíresült tiltakozó megmozdulásokkal összefüggésben. A demonstrálók alkotmányjogi panaszokkal fordultak az Alkotmánybírósághoz. A testület mindegyik ügyben elutasította az indítványokat.

tovább

Az Alkotmánybíróság 2021. évi ügyforgalmi adatai

2022. január 14.

Az Alkotmánybíróság 2021. évi ügyforgalmi és statisztikai adatai az alábbi oldalakon tekinthetőek meg.

tovább

Tájékoztató a koronavírus-oltásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezések elleni alkotmányjogi panaszokkal kapcsolatban (frissítve 01.13.)

2022. január 13.

Az elmúlt időszakban nagy számban fordultak az indítványozók az Alkotmánybírósághoz a védettségi és a természetes immunitás alapján kiállított, ellenanyaghoz kötött igazolvány kiállításának feltételeivel, és az azokhoz kapcsolódó jogosultságokkal, valamint a védőoltásokkal kapcsolatos alkotmányjogi panasz indítványokkal.

tovább

Az Alkotmánybíróság elnökének állásfoglalása a jogállamiság védelmében

2021. december 14.

Nyílt levélben reagált Sulyok Tamás az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba.

tovább

Az Alkotmánybíróság határozata az Alaptörvénynek a közös hatáskörgyakorlást lehetővé tevő rendelkezéseinek értelmezéséről

2021. december 10.

Az Alkotmánybíróság az Európai Unió Bíróságának a magyar állam területén jogellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok jogállására vonatkozó ítéletével kapcsolatosan, az Alaptörvény értelmezése alapján megállapította, hogy amennyiben az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitás vélelmének megfelelően jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az Unió intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. Az Alkotmánybíróság azt ugyanakkor nem vizsgálhatta, hogy a konkrét esetben megvalósul-e a közös hatáskörgyakorlás hiányos érvényesülése. Az Alkotmánybíróság egyúttal hangsúlyozta a határozatban azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az EUB ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki.

tovább

Nem alaptörvény-ellenes az egészségügyben dolgozók védőoltásra kötelezése

2021. december 3.

Az Alkotmánybíróság elutasította a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet, valamint a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszokat.

tovább

Téli ítélkezési szünet az Alkotmánybíróságon

2021. november 30.

Az Alkotmánybíróság 2021. december 20-tól 2022. január 2-ig ítélkezési szünetet tart.

tovább

Az Alkotmánybíróság 2021. harmadik negyedévi ügyforgalmi adatai

2021. október 20.

Az Alkotmánybíróság negyedévente és a naptári év végén közzéteszi az ügyforgalmára vonatkozó részletes szöveges összefoglalót és a részletes adatokat.

tovább

Nem ütközik a diszkrimináció tilalmába a védettségi igazolványhoz fűzött többletjogosítványokra vonatkozó szabályozás

2021. október 19.

Az Alkotmánybíróság elutasította a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet egyes rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat. A nagyszámú indítványozó által támadott rendelkezések a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára az azzal nem rendelkező személyekhez képest többletjogosítványokat adtak.

tovább
Az összes aktuális hír, esemény

Legutóbbi döntések

A legutóbb hozott határozatok és végzések nem hivatalos, tájékoztató jellegű közzététele, a fontosabbak esetében rövid összefoglalóval.

2022. január 27.

2022. január 27.

2022. január 27.

2022. január 27.

Az összes új döntés