MENU
kezdőlapin englishügyfélkapukapcsolat

Közlemények

2017.06.13Alaptörvény-ellenesek a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzésére vonatkozó törvény egyes rendelkezései

Az Alkotmánybíróság a mai napon nyilvános ülésen kihirdetett döntésében megállapította, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény egyes rendelkezései sértik az Alaptörvény által védett bírói függetlenséget és a magánszféra tiszteletben tartására vonatkozó alapjogot, ezért azokat megsemmisítette. A nemzetbiztonsági érdekek védelme nem csupán alkotmányos cél, hanem állami kötelezettség is egyben, azonban a támadott szabályozás olyan visszaélésekre adhat lehetőséget, amelyek nem egyeztethetőek össze a bírói függetlenséggel. Az Alkotmánybíróság szerint a bírói függetlenségnek a jogállamiság szempontjából betöltött kiemelkedő jelentősége azt igényli, hogy rendkívül világosak legyenek a bírói hatalmi ágra vonatkozó szabályok.

2017.06.09Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosan hirdeti ki két határozatát

Az Alkotmánybíróság nyilvánosan hirdeti ki határozatát a bírák nemzetbiztonsági ellenőrzésével és a szabadságvesztésre átváltoztatott pénzbüntetés végrehajtásának elévülésével kapcsolatos ügyekben.

2017.05.31Munkacsoport állt fel az Alkotmánybíróságon a felsőoktatási törvény módosításának ügyében

Az Alkotmánybíróság munkatársaiból álló eseti munkacsoport kezdi meg működését a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos indítvány tárgyalásának előkészítésére.

2017.05.24Alkotmánybírósági Hírlevél

Alkotmánybírósági Hírlevél címmel elektronikus tájékoztató kiadványt indított az Alkotmánybíróság.

2017.04.20Az Alkotmánybíróság Hivatala (1015 Budapest, Donáti u. 35-45.) munkatársat keres titkár(nő)i/titkárságvezetői munkakör betöltésére

A munkakör 2017. június 1-től tölthető be, az alkalmazás közszolgálati jogviszony keretében, határozatlan időre történik, 6 hónapig terjedő próbaidő kikötésével, heti 40 óra munkaidőben.

2017.04.12Alaptörvény-ellenes a muszlim vallás gyakorlását, valamint a házasság és a család fogalmáról szóló véleményt korlátozó ásotthalmi szabályozás

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette Ásotthalom Nagyközség közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletének azon paragrafusát, amely szerint tilos közterületen – többek között – a müezzin tevékenysége, a burka és a csador viselése, valamint bármilyen olyan jellegű propaganda-tevékenység megvalósítása, amely a házasság intézményét nem egy férfi és egy nő között létrejött életközösségként mutatja be.

2017.03.24Sulyok Tamás: az alkotmánybíráskodás funkciója alapvetően megváltozott Magyarországon – az Alkotmánybíróság a rendszerváltás zárókövéből a jogállam zárókövévé vált

Az Alkotmánybíróság elnöke kaposvári előadásában kiemelte: 2012-re az alkotmánybírósági reform szinte elkerülhetetlenné vált. Korábban a testület történelmi küldetésénél fogva a politika területét is érintő döntéseket is hozott, annak érdekében, hogy átvezesse az ország jogrendszerét a pártállamból a jogállamiságba. Az Alaptörvény hatálybalépésével egy olyan alapjogvédő, mindhárom hatalmi ág feletti alkotmányos kontrollal, erős hatáskörökkel rendelkező alkotmánybíráskodás vette kezdetét, amely jobban illeszkedik az európai alkotmánybíróságok gyakorlatába, mint a 2012 előtti működés.

2017.02.16Újabb mérföldkő a visegrádi együttműködés történetében: magyar kezdeményezésre került sor az első V4-es alkotmánybírósági csúcstalálkozóra

Első ízben Budapest adott otthont 2017. február 16-án annak a történelmi jelentőségű találkozónak, amelyen valamennyi visegrádi ország alkotmánybírósága képviseltette magát. A cseh, lengyel és szlovák alkotmánybíróságok vezetői, illetve képviselői részt vettek a magyar Alkotmánybíróság által szervezett konferencián, amely azt a kérdést járta körül: miként őrizhető meg az alkotmányos identitás az Európai Unió keretein belül.

2017.01.13Közlemény a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény előzetes alkotmányossági vizsgálata tárgyában

Az Alkotmánybíróság a mai napon nyilvánosan kihirdetett határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés által 2016. december 6-i ülésnapján elfogadott, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény támadott, a közigazgatási felsőbíróságként eljáró bíróságra vonatkozó rendelkezései alaptörvény-ellenesek.

2017.01.12Az Alkotmánybíróság pénteken hirdet döntést a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényről

Budapest, 2017. január 11., szerda – Az Alkotmánybíróság pénteken nyilvánosan hirdeti ki határozatát az államfő által megtámadott, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényről – közölte az Alkotmánybíróság szerdán a honlapján.

2017.01.11Az Alkotmánybíróság pénteken nyilvánosan hirdeti ki határozatát a köztársasági elnök által megtámadott törvény ügyében

Az Alkotmánybíróság 2017. január 13-án, pénteken 11 óra 30 perckor nyilvános teljes ülésen hirdeti ki határozatát az Országgyűlés által 2016. december 6-án elfogadott, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény (T/12234. számú törvényjavaslat, a továbbiakban: Törvény) előzetes alkotmányossági vizsgálata tárgyában. A törvénnyel kapcsolatban a köztársasági elnök fordult az Alkotmánybírósághoz tavaly decemberben.

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés

 

KERESÉS ÉS SZŰRÉS AZ ÜGYEKBEN

A döntés

sorszáma évszáma

Az ügy

ügyszáma évszáma

Részletes keresés és szűrés