EN

Megjelent az Alkotmánybíróság Határozatai új száma

2017. december 12.

Megjelent az Alkotmánybíróság Határozatai 2017. évi 35. száma (2017. december 12.). A hivatalos lap a korábbi számokkal együtt letölthető pdf formátumban.

A közéleti sajtótájékoztatóról híven tudósító sajtó nem felel hírnévrontásért

2017. december 6.

Nem minősül híresztelésnek, ha a sajtó úgy tudósít közéleti szereplők közügyekről szóló sajtótájékoztatójáról, hogy a tudósítás pontosan megfelel a megfogalmazottaknak, nem tartalmaz saját értékelést, egyértelműen megjelöli a közlések forrását, valamint a jó hírnevet esetleg sértő tényállításokkal érintett személy cáfolatának is helyet biztosít, vagy felkínálja neki a válaszadás lehetőségét – mondta ki az Alkotmánybíróság friss határozatában. A testület megsemmisítette azt a bírósági ítéletet, amely ezzel ellentétes következtetésre jutott. A közéleti szereplők sajtótájékoztatójáról szóló tudósítást olyan kivételnek kell tekinteni, amikor az újságírók mentesülnek a közzétett tények valóságtartalmának ellenőrzésére vonatkozó kötelezettségük alól.

 

Az európai fejlődés egyik záloga a bíróságok közötti nemzetközi párbeszéd

2017. december 3.

A Kúria bírái, az Alkotmánybíróság tagjai, valamint németországi bírók, jogtudósok tanácskoztak a Kúrián 2017. december 1-én Budapesten. „A tagállami és európai bíróságok közötti párbeszéd kapcsán kialakult ítélkezési gyakorlat Magyarország és Németország példáján keresztül” című konferencián a résztvevők tudományos előadások, pódiumbeszélgetések és a diszkussziót szolgáló hozzászólások segítségével vitatták meg a téma főbb aspektusait. A Kúria dísztermében tartott tanácskozásra a Heidelbergi Tudományos Akadémiáról és a Heidelbergi Egyetemről is érkeztek jogászprofesszorok, fiatal jogtudósok.

Több ponton alaptörvény-ellenes az OBH elnökének utasítása

2017. november 30.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke tavaly utasításban rendelkezett az integritás szabályairól, vagyis a bíróság jogszerű, befolyásmentes, feddhetetlen működéséről, és a bírák ennek megfelelő magatartásáról. Az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz alapján megvizsgálta, és több ponton alaptörvény-ellenesnek találta az Utasítást, így egyes szövegrészeit megsemmisítette. Az Alaptörvény értelmében a bírák csak a törvénynek vannak alárendelve, vagyis nem csak a törvényhozótól és a végrehajtó hatalomtól, hanem a többi bírótól is függetlennek kell lenniük. Utóbbi kapcsán ki kell zárni az igazgatási befolyásolás lehetőségét.

 

Sulyok Tamás: eljött az idő az Alaptörvény első átfogó értékelésére

2017. november 29.

Tavaly ősszel az Alkotmánybíróság és a Kúria közös kutatási programot indított az Alaptörvény érvényesülésének vizsgálatára. Az ország különböző pontjairól érkező bírók és jogtudósok, valamint a tudományegyetemek alkotmányjogi tanszékeinek tanárai, kutatói ennek eredményeit mutatják be kétnapos konferencia keretében, Budapesten. A neves felszólalók csaknem húsz szakmai előadásban értékelik a társadalom széles körét érintő aktuális jogi kérdéseket. A résztvevőket a megnyitón a két szervező intézmény nevében Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Darák Péter, a Kúria elnöke köszöntötte.

Az Alkotmánybíróság 2017. december 23-tól 2018. január 5-ig ítélkezési szünetet tart

2017. november 29.

Az Alkotmánybíróság az Alkotmánybíróság Ügyrendje 12. §-a alapján 2017. december 23-tól 2018. január 5-ig ítélkezési szünetet tart.

A bilincsben és vezetőszáron ábrázolt terhelt képmása önmagában nem sérti az ártatlanság vélelmét

2017. november 22.

A büntetőeljárások során a hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk az érintett ártatlanság vélelméhez fűződő jogát, ez azonban nem érintheti a sajtó szabadságát. Nem alaptörvény-ellenes, ha a sajtóban közölt tudósításhoz olyan képi illusztrációt csatolnak, amelyen az érintett a jogerős ítélet meghozatala előtt vezetőszáron és bilincsben látható.

 

Lenkovics Barnabás Deák Ferenc díjat kapott

2017. november 20.

Lenkovics Barnabás, az Alkotmánybíróság volt elnöke kapta 2017-ben a Deák Ferenc díjat. Az elismerést az adományozói testület nevében Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke adta át.

 

Minőségi díjat kapott az Alkotmánybíróság az Év Honlapja pályázaton

2017. november 16.

16. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat, melyen Minőségi Díjat kapott az Alkotmánybíróság új honlapja. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyen összesen 201 nevezés érkezett.